Sint.Antoniusplein - the Environment Centre (tEC)

Sint.A#1 Sint.A#2

This project, run by Zonnige Kempen, brings together affordability and sustainability to add to the gain of both the tenants and owners of new housing developments. Located in Belgium the project consists of both housing and apartment blocks.

Passive Measures:
  • The south facing sides of the housing are fitted with large glass panels to utilise the heat and light from the sun.
  • The houses have a 'greenhouse' located between the two floors to create a buffer between the indoors and outdoors and 'pre-heats' the ventilated air.
  • Sun protection facilities have been installed to prevent overheating in the summer.
  • Underground pipes used for ventilation also act as protection against frost for the air heat exchanger.
  • A rainwater harvesting system is used to collect rainwater which is then used in the washing machine and for flushing toilets.
  • Recycling procedures for both the residents and during construction are in place, with regards to elements such as metals, glass and plastics but also with regards to water.

Renewable Technologies Employed:
  • 10cm of mineral wool insulation has been fitted into the cavity walls, 12cm in the wooden frame construction, and 18cm in the sloping flat roof. The bare ground has 8cm and the false floor has 6cm of extruded polysytrene.
  • Each house is fitted with a seperate ventilation system that has a return rate of 90%; less heat is lost therefore less heat energy is required.
  • All houses are also fitted with a pre-heating system through the use of underground pipes.
  • The houses are also fitted with a collective solar boiler which is a sanitary device used to heat water by using the sun's energy.
  • Photovoltaic (PV) panels are also being used to cover the annual consumption for the ventilation system.
  • Heat pumps are also used to extract underground heat for low-temperature heating in the houses.
  • Asphalt collectors are also being used for floor heating and radiators in the houses.
  • Extra solar energy that is collected during the summer is stored underground using a heat exchanger.
  • To control the use of drinking water, flow limiters have been installed as well as water-saving toilets, baths with low water volume and showers with water-saving shower heads.

The content of this website reflects the author’s views. the Environment Centre (tEC) and the INTERREG IVA 2 Mers Seas Zeeën Cross-border Cooperation Programme Authorities accept no liability for the accuracy of the claims made and any use that may be made of the information contained therein.