Everest Community College

Everest Community College is designed to be a focal element of the Merton Rise development, the next phase of Basingstoke town expansion. Merton Rise is designed as a sustainable community with mixed tenure residential development, retail, business and employment uses. The college facilities provide a new public civic square with complementary education, community, sports, health and fitness and local Youth Service accommodation.

The new educational complex is built amid considerable community amenities within an interesting and rousing landmark building. The school is devised as a complementary aspect of the Merton Rise Sustainable Urban Extension. Furthermore, the building is constructed as a sustainable community with extensive public transport links to the town centre and integrated strategic footpaths and cycleway links.

The building area (gross internal) is 10,200m2 and the Youth Services Building is 1,288m2.

The new facilities are based upon sustainable objectives that aim to decrease energy consumption.

Challenges Encountered
As the school will not score highly, a BREEAM assessment will not be carried out. Part of the reason is because it does not have the infrastructure links necessary and it was also built upon the site of demolished farm buildings. However, this will be part of the overall Merton Rise sustainable community extension.

Passive Measures
Planting of over 7,000 new trees and the provision of a nature pond has improved the biodiversity of the site. The trees also create shelter belts for exposed areas of the site. Natural and passive ventilation systems are used in the development and the exposure of the thermally massive concrete frame structure assists with heat retention in winter and cool retention in summer. High levels of thermal insulation, above Building Regulations standards in some areas.

The site slopes gently, but cut and fill was minimised because of the design of the building. The flexibility of the structure also allows the facility to be adapted for future expansion. During construction, recycled aggregates and bearing courses have been used where appropriate, alongside a smart waste system.

Technologies Employed
  • Photovoltaic array located on the roof
  • Utilisation of low water usage sanitary fittings.
  • Low energy, high frequency luminaries and intelligent lighting control systems utilising presence detection and day light dimming.
Energy Use
  • Kg CO2 /m2/annum: 26
  • Air Tightness: 4.96m3/h/m2 at 50Pa
Page last updated: 20 August 2010
The content of this website reflects the author’s views. the Environment Centre (tEC) and the INTERREG IVA 2 Mers Seas Zeeën Cross-border Cooperation Programme Authorities accept no liability for the accuracy of the claims made and any use that may be made of the information contained therein.